Τυρόπιτα χωρίς φύλλο με τρίμματα ψωμιού

Loading...

Σε προηγούμενη δημοσίευση είδαμε πως κάνουμε τρίμματα από ξερό ψωμί.

Στην σημερινή συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε τα τρίμματα ωμά ή ελάχιστα στεγνωμένα στον φούρνο, αντί για αλεύρι ή φύλλο σε μια τυρόπιτα αφράτη που μοιάζει με σουφλέ. Όπως θα δείτε δεν περιέχει άλλα λιπαρά, εκτός αυτά του τυριού
Υλικά για ταψί ή πυρέξ 20×30 εκατοστά

3½ κούπες τρίμματα ψωμιού ξερού ωμά
4 αυγά μεγάλα
300 ml γάλα φρέσκο ή εβαπορέ διαλυμένο
400-450 γρ. τυρί φέτα ή ανάμικτη με ανθότυρο, για να μετριάσει την αλμύρα της φέτας. Είναι θέμα προτίμησης
2-3 κ.σ ελαιόλαδο για το ταψί
Προαιρετικά, 2-3 κ.σ τριμμένη γραβιέρα ή τύπου Πεκορίνο για την επιφάνεια
πιπέρι μαύρο κατά το γούστο μας. Αλάτι δεν βάζουμε γιατί έχει το τυρί
1⁄8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
Μυρωδικά

6-7 φύλλα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένα ή 1 κ.γ. ξερό, ή 1 κ.γ θυμάρι, ή όποιο άλλο μυρωδικό της αρεσκείας μας.
Εκτέλεση

Βάζουμε τα τρίμματα σε ευρύχωρο μπολ και προσθέτουμε το γάλα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να τραβήξουν μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά και τον φούρνο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°.
Μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα ή με πιρούνι, όπως για την ομελέτα, και τα ανακατεύουμε με το μοσχοκάρυδο. Δεν θέλουν πολύ χτύπημα.
Προσθέτουμε τα αυγά στο μίγμα των τριμμάτων και κατόπιν την φέτα, το πιπέρι και τον δυόσμο ή όποιο μυρωδικό επιλέξαμε.

Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν και αδειάζουμε στο λαδωμένο ταψί.
tyropita-psixoula-apsiti
Η τυρόπιτα μας πριν το ψήσιμο
Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με το τριμμένο τυρί, και ψήνουμε περίπου 40 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει καλά η επιφάνεια.
Το βγάζουμε επάνω σε σχάρα και σε 15 περίπου λεπτά το χαράζουμε, ενδεικτικά, σε τρεις λουρίδες από την στενή πλευρά και τέσσερις από την μακριά πλευρά. Θα έχουμε 12 κομμάτια τυρόπιτα.
Σερβίρεται ζεστή αλλά και όταν κρυώσει τρώγεται ευχάριστα.

Όταν σε κάποιο παρόμοιο παρασκεύασμα δεν βάζουμε φύλλο, αλλά είναι σαν χυλός, συνήθως καίμε λίγο το αλειμμένο με λάδι ταψί στον φούρνο μέχρι να κάψει. Το βγάζουμε και προσθέτουμε τον χυλό.

Προσοχή!! Σε αυτή την περίπτωση δεν αφήνουμε το λάδι να κάψει πολύ γιατί μπορεί να πάρει φωτιά.
/mamavasso.me/

loading...