ΑΛΜΥΡΑ

Νόστιμα τυροστριφτάρια τα οποία μοιάζουν με τυρόπιτα ή τυρόψωμο και τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και ζεστά και κρύα!

Νόστιμα τυροστριφτάρια τα οποία μοιάζουν με τυρόπιτα ή τυρόψωμο και τρώγονται το ίδιο ευχάριστα και ζεστά και κρύα!

Υλικά
10 με 11 κομμάτια
Για τη ζύμη..
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
300 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
50 γρ. βούτυρο λιωμένο

Loading...

Για τη γέμιση…
60 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
100 γρ. γραβιέρα
150 γρ. φέτα
πιπέρι
ρίγανη ξερή ή φρέσκο θυμάρι ή ότι άλλο μυρωδικό θέλετε

Για το πασπάλισμα…
50 γρ. γάλα φρέσκο
1 κ.γ. μουστάρδα απαλή
σουσάμι, μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο (προαιρετικά)

Οδηγίες
Για να φτιάξουμε τη ζύμη… Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι στη μέση κάνουμε μία λακούβα και εκεί προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα και ξεκινάμε να ζυμώνουμε.

Στη μέση του ζυμώματος ρίχνουμε το αλάτι, ζυμώνουμε λίγο ακόμη και τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί τελείως μέσα στη ζύμη μας.

Αφήνουμε τη ζύμη στη άκρη σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 1 ώρα)
Για να φτιάξουμε τη γέμιση… Πρώτον σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε τη μουστάρδα με το βούτυρο (πρέπει να είναι πολύ μαλακό να είναι σαν γιαούρτι)
Δεύτερον τρίβουμε τη γραβιέρα μας στο χοντρό του τρίφτη μας και αφήνουμε στο ψυγείο σε μπολάκι μέχρι να τη χρειαστούμε.
Τρίτον τη φέτα την σπάμε με τα χέρια μας αλλά να είναι πολύ καλά σπασμένη. Αφήνουμε επίσης σε μπολάκι στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη μας, ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς με αέρα και ξεκινάμε.

Χωρίζουμε σε δύο μέρη και σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 2 φύλλα 30×45 περίπου.

Μόλις ανοίξουμε και τα δύο φύλλα μας παίρνουμε μπροστά μας το ένα φύλλο και το αλείφουμε σε όλη την επιφάνεια με το μείγμα μουστάρδα-βούτυρο.

Από πάνω ρίχνουμε τη γραβιέρα μας, στη συνέχεια τη φέτα και τέλος πασπαλίζουμε πάνω απ’ όλα τη ρίγανη και το πιπέρι.Απλώνουμε τα υλικά σε ΌΛΗ του την επιφάνεια. Δεν αφήνουμε καθόλου περιθώριο γύρω-γύρω!!!

Τέλος από πάνω βάζουμε και το δεύτερο φύλο μας. Αλευρώνουμε ελαφρά και πατάμε από πάνω με τον πλάστη μας λίγο για να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.

Από τη φαρδιά πλευρά κόβουμε σε λωρίδες πάχους 2 δάχτυλα περίπου. Θα μας βγουν 10 με 11 περίπου.

Πιάνουμε την κάθε λωρίδα από τις άκρες της και στρίβουμε αντίθετα.Θέλουμε να γίνει η κάθε λωρίδα σαν ένα καλώδιο σπιράλ.

Όπως είναι σπιράλ, την τυλίγουμε σε σαλίγκαρο, σα μία μικρή στριφτόπιτα.
Τοποθετούμε τα τυροστριφτάρια μας σε δύο ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα.
Αν στο τύλιγμα που κάνουμε μας πέσουν υλικά στον πάγκο μας, μόλις τελειώσουμε, με όλο το τύλιγμα, τα μαζεύουμε και τα ρίχνουμε πάνω από τα στριφτάρια μας!

Τέλος διαλύουμε τη μουστάρδα μέσα το γάλα και απλώνουμε πάνω από όλα με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με σουσάμι ή ότι άλλο μας αρέσει. (Το χρησιμοποιούμε όλο το μείγμα του γάλακτος για να τα αλείψουμε)
Βάζουμε τα ταψιά μας στο φούρνο μας που τον έχουμε στους 50 βαθμούς και τα αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά και στη συνέχεια χωρίς να ανοίξουμε ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε ακόμη 25 με 30 λεπτά περίπου.

Κάτι μεταξύ τυρόπιτας και τυρόψωμου.
-Τρώγεται ζεστό αλλά το ίδιο ευχάριστα και Κρύο.
Γι’ αυτό και είναι κατάλληλο κολατσιό για το σχολείο των παιδιών ή για τη δουλειά σας!!! #kolatsiosetaperaki
-Επίσης αν δεν έχετε φούρνο με αέρα ψήστε σε αντιστάσεις στην ίδια θερμοκρασία αλλά ένα-ένα τα ταψιά, ίσως θελήσει 5-10 λεπτά παραπάνω ψήσιμο
Το 1ο βάλτε το στους 50 για αρχή και μετά 180.
Το 2ο θα έχει φουσκώσει ήδη μέχρι να βγεί το 1ο οπότε κατευθείαν στους 180cookpad.com

loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταγές μαγειρικής απο το igastronomie. Αγαπάμε το καλό φαγητό, τη μαγειρική της μαμάς, τα γλυκά της γιαγιάς και μοιραζόμαστε τις πιο σούπερ συνταγές μας!

igastronomie.gr... Copyright © 2017 All the rights are reserved

To Top