ΑΛΜΥΡΑ

Ποντιακή πίτα στο φούρνο με φύλλα περέκ

Ποντιακή πίτα στο φούρνο με φύλλα περέκ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΠΕΡΕΚ

Loading...

– 1 κιλό αλεύρι
– 600 ml νερό
– 10 γρ. αλάτι
– ½ φλιτζάνι ελληνικού καφέ ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΑ

– 6 φύλλα για περέκ
– 300-400 γρ. τυρί φέτα
– 250 ml γάλα
– 1 αυγό
– Βούτυρο (για το άλειμμα των φύλλων)
– Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Φτιάχνουμε πρώτα τα φύλλα: Σε λεκάνη, βάζουμε το αλάτι, το αλεύρι, το νερό και το λάδι, ανακατεύουμε και σιγά-σιγά ζυμώνουμε μέχρι να επιτύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Έπειτα, το αφήνουμε να ξεκουραστεί, σκεπάζοντάς το με ολοκάθαρο βαμβακερό ύφασμα για 60 λεπτά περίπου. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, ανοίγουμε το περέκ σε αλευρωμένο τραπέζι με τη βοήθεια ενός πλάστη. Για να μην κολλάει το φύλλο, το πασπαλίζουμε με αλεύρι, όσο χρειάζεται. Στο επόμενο στάδιο ψήνουμε τα φύλλα περέκ στο τζάκι, στο σατς, προσεχτικά και από τις δύο μεριές ή στο τεπανγιάνκη. Να σημειώσουμε ότι τα φύλλα περέκ διατηρούνται σε δροσερό μέρος για 1 περίπου χρόνο.

2. Ετοιμάζουμε την πίτα: Λαδώνουμε καλά τις επιφάνειες ενός στρογγυλού ταψιού. Παίρνουμε ένα-ένα, τρία φύλλα περέκ και τα τοποθετούμε με τη σειρά, το ένα πάνω στο άλλο, στο λαδωμένο ταψί, βουτυρώνοντάς τα ενδιάμεσα. Απλώνουμε πάνω από τα φύλλα το τυρί (αφού πρώτα το έχουμε τρίψει), το στρώνουμε σε όλη την επιφάνεια των φύλλων, πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με ελάχιστο βούτυρο. Στη συνέχεια, απλώνουμε τα υπόλοιπα τρία φύλλα, επαναλαμβάνοντας την προηγούμενη διαδικασία. Σε μπολ, χτυπάμε το αυγό, το γάλα, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και το ρίχνουμε πάνω από την πίτα. Αφήνουμε για 15 λεπτά τα φύλλα να απορροφήσουν την υγρασία και ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να κοκκινίσει και να ψηθεί.

Χρόνος εκτέλεσης: 100 λεπτά
Μερίδες: 16+

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Στην πίτα με περέκ μπορείτε να βάλετε αντί για τυρί φέτα όποια άλλη γέμιση σάς αρέσει, κάνοντας γευστικούς συνδυασμούς. Επίσης, για την ευκολία σας, υπάρχουν στην αγορά έτοιμα φύλλα. Εκείνα, απλά τα βρέχετε ελάχιστα με νερό κάτω απ την βρύση (δεν τα μουλιάζετε). Τέλος, το σατς (ή σατζ), είναι ένας σιδερένιος ή χάλκινος δίσκος, με κυρτό το κάτω μέρος του για να αλείφεται με στάχτη ώστε να μην αυξάνεται πολύ η θερμοκρασία από τη φωτιά ή τα κάρβουνα. Στο σατς έψηναν οι γιαγιάδες μας τους γιοχάδες ή άλλες πίτες.

loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταγές μαγειρικής απο το igastronomie. Αγαπάμε το καλό φαγητό, τη μαγειρική της μαμάς, τα γλυκά της γιαγιάς και μοιραζόμαστε τις πιο σούπερ συνταγές μας!

igastronomie.gr... Copyright © 2017 All the rights are reserved

To Top