ΑΛΜΥΡΑ

Η πιο εύκολη τυρόπιτα (του κόσμου)Γίνεται πολύ γρήγορα και είναι τόσο εύκολη που δεν θέλει ούτε πλάστη ούτε πολλά σκεύη!

Η πιο εύκολη τυρόπιτα (του κόσμου)Γίνεται πολύ γρήγορα και είναι τόσο εύκολη που δεν θέλει ούτε πλάστη ούτε πολλά σκεύη!

Υλικά:

Loading...

Για το φύλλο:

1 γιαούρτι των 200 ml (μπορεί να είναι και 2%)
Ελαιόλαδο καλής ποιότητας (1 κουπάκι του γιαουρτιού μέχρι το σημείο που υπήρχε το γιαούρτι)
½ κουταλάκι αλάτι
1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο οινοπνευματώδες χωρίς μυρωδιά π.χ. βότκα , ρούμι κλπ)
3,5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Για τη γέμιση:

1,5-2 κούπες ξινομυζήθρα (ή φέτα)
Για την κάλυψη:

1 -2 κουταλιές γάλα
1-2 κουταλιές σουσάμι αποφλοιωμένο

Επί το έργον:

Ανακατεύουμε τα υλικά του φύλλου εκτός από το αλεύρι. Όταν αναμειχθούν προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά, και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη για 20-30 λεπτά. Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Την χωρίζουμε σε δυο μέρη το ένα ελάχιστα μεγαλύτερο από το άλλο. Πιέζουμε με το χέρι μας ( ή με το μικρό ρολό) σε αντικολλητικό χαρτί το μεγαλύτερο κομμάτι ώστε να γίνει ένα φύλλο με διάμετρο 32-34 περίπου εκατοστά. Όπως είναι με το χαρτί το μεταφέρουμε σε ταψί κατάλληλου μεγέθους.

Σκορπάμε την μυζήθρα (ή τη φέτα) στην επιφάνεια του φύλλου. Ανοίγουμε και την υπόλοιπη ζύμη σε λίγο πιο μικρό φύλλο, πάλι με το χέρι ή με το μικρό ρολό πάνω σε ένα χαρτί.

Σηκώνουμε το φύλλο μαζί με το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω από την πίτα. Αν κάπου γίνουν τρυπίτσες τραβάμε τη ζύμη να τις κλείσουμε . Είναι τόσο εύπλαστη που δεν θα μας δυσκολέψει καθόλου.

Ανασηκώνουμε τις άκρες του κάτω φύλλου και τις ενώνουμε με το πάνω.

Αλείφουμε την επιφάνεια με το γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Ψήνουμε την πίτα για 40 περίπου λεπτά στη μεσαία σχάρα. Αν χρειαστεί την σκεπάζουμε μετά το μισάωρο , ή την κατεβάζουμε στην πιο κάτω σχάρα.

Παρατηρήσεις:

Η ζύμη είναι μια παραλλαγή της κουρού, με λάδι.
Η γέμιση μπορεί να είναι και πιο σύνθετη αλλά είπαμε… Η πίτα αυτή είναι μια λύση βιασύνης.
Μπορούμε να παραλείψουμε το χαρτί για το πρώτο φύλλο και να στρώσουμε τη ζύμη κατ’ ευθείαν στο ταψί που θα το έχουμε λαδώσει πολύ ελαφρά
Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη έχει δημιουργήσει και διατηρεί το site Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους

loading...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταγές μαγειρικής απο το igastronomie. Αγαπάμε το καλό φαγητό, τη μαγειρική της μαμάς, τα γλυκά της γιαγιάς και μοιραζόμαστε τις πιο σούπερ συνταγές μας!

igastronomie.gr... Copyright © 2017 All the rights are reserved

To Top
error: Δεν επιτρέπεται το copy-paste

Στηρίξτε μας με ενα LIKE